• Иврит
  • Русский

השמנת יתר נחשבת למגפה של העולם המערבי ומהווה גורם תחלואה מרכזי. שיטות רבות מבטיחות הורדה במשקל אך נכשלות במבחן התוצאה בטווח הארוך. מהו בלון להרזיה ומדוע זו השיטה הבריאה ביותר עבורכם?

  • מאת: פרופ’ פבל קורגליאק

עודף משקל והשמנת יתר ידועים כגורמים המזיקים לבריאותנו, דבר אשר בא לידי ביטוי בהחמרה והתגברות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אבנים בכיס המרה ומחלות מפרקים שמושפעות לרעה כתוצאה מהשמנת יתר. זאת בנוסף להשפעות נפשיות וחברתיות שעשויות להיגרם לסובלים מבעיות של עודף משקל והשמנת יתר.

הגורמים להשמנת יתר מורכבים מאוד והם כוללים אלמנטים של פיזיולוגיה, מטבוליזם וגורמים תורשתיים, לצד גורמים חברתיים, התנהגותיים ותרבותיים. בהתאם לכך, אין קיצורי דרך בהורדה במשקל, ואילו הורדה לא מבוקרת עשויה להיות קשה, מתסכלת ובסופו של דבר – לא יעילה. מסיבה זו, רצוי לנקוט בשיטה שאינה כרוכה בפעולה כירורגית או ניתוחית, אשר מסייעת למטופלים לסגל לעצמם הרגלי תזונה נכונים במהלך תקופה זו, ללא צורך בסיכונים וסיבוכים שעשויים להיגרם כתוצאה מניתוחים בריאטריים (קיצור קיבה). אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות בלון להרזיה.

מהי תוכנית להרזיה באמצעות בלון?

תכנית זו נועדה ליצור טיפול יסודי ומעמיק בבעיה, תוך כוונה ליצור אצל המטופלים הרגלי תזונה חדשים נכונים יותר עבורם ובדרך זו לסייע בטיפול בבעיה ובמניעתה.

התכנית כוללת ארבעה מרכיבים עיקריים:

  1. הכנסת בלון לקיבה למשך שישה חודשים באמצעות פעולה פשוטה שנעשית תוך 15 דקות על ידי גסטרואנטרולוג מומחה וללא צורך בניתוח.
  2. הדרכה תזונתית — מתבצעת על ידי דיאטנית קלינית, המתמחה בתחום התזונה שלאחר פרוצדורות מורידות משקל ועל ידי מאמנת אישית.
  3. בדיקת רופא פסיכיאטר — מתבצעת על ידי פסיכיאטר המתמחה בתחום זה.
  4. שינוי התנהגות של המטופל ושמירה על אורח חיים בריא — הבלון היא אמצעי עזר בלבד להורדה במשקל, ויש לשלבו עם דיאטה ושינוי הרגלי אכילה והתנהגות. מידת ההצלחה בטווח הארוך תלויה ביכולתו של המטופל להטמיע את השינויים בהרגלי החיים בנושאי תזונה ופעילות גופנית.

התכנית בנויה כך שבתחילתה המטופל נפגש בצורה פרטנית עם הרופא/ה, הדיאטנית, המאמנת אישית והפסיכיאטר. בפגישות אלו מבוצעת סקירה רפואית ובחינה של התאמה לתוכנית הטיפול המוצעת, כמו כן מבוצע תיאום ציפיות של שני הצדדים.

במשך כל ששת החודשים של הטיפול מתבצע ליווי צמוד של הצוות הרפואי שנקבע, הכולל פגישות חודשיות עם הדיאטנית, המאמנת אישית והפסיכיאטר.

 

מי מתאים לטיפול ?

  1. מטופלים שה-BMI שלהם גבוה מ-28 (BMI מודד את מסת הגוף באמצעות חישוב היחס בין המשקל לגובה).
  2. מטופלים שאינם עומדים בקריטריונים לניתוח בריאטרי.
  3. מטופלים שלא עברו ניתוח קודם בקיבה.

מה היתרונות של בלון בקיבה להרזיה?

  1. טיפול שאינו כירורגי: אין צורך בביצוע חתכים או בהרדמה כללית, ולכן הסיכוי לסיבוכים נמוך מאוד. בנוסף לכך, תקופת ההחלמה וההתאוששות קצרה מאוד ביחס לשאר הניתוחים הבריאטריים.
  2. הטיפול מתאים עבור מגוון רחב ביותר של מטופלים: יכול לשמש גם לטיפול באנשים בעלי BMI מעל 50, מטופלים בעלי התוויות נגד לניתוח בריאטרי ולמטופלים שמעוניינים לעבור מטיפול שמרני לטיפול בריאטרי.
  3. הזדמנות לשינוי: מדובר בתהליך הפיך שמהווה הזדמנות לשינוי הרגלים, והוא עשוי לשרת בעלי מוכנות גבוהה לשינוי, אשר זקוקים ל»דחיפה» קלה או לסיוע בהתנעת השינוי והוצאתו לפועל.

מה החסרונות של בלון בקיבה להרזיה?

  1. מבין כל הניתוחים הבריאטריים, טיפול זה מביא לירידה הצנועה ביותר במשקל לאורך זמן.
  2. אחד הסיבוכים החמורים ביותר של הבלון שחשוב להכיר הוא חסימת מעיים. סיבוך זה מתרחש לעתים נדירות אך מהווה סכנת חיים ומצריך מעבר של ניתוח חירום.

כיצד מתבצע תהליך הכנסת הבלון לקיבה?

בתחילת התהליך מבוצעת סקירה של הקיבה באמצעות גסטרוסקופ. לאחר מכן הבלון מוחדר דרך הפה אל הוושט ומשם לקיבה, ללא צורך בהתערבות כירורגית. הבלון עשוי מחומר רך ומוחדר כאשר הוא מכווץ. התהליך מתבצע בטשטוש ולכן החולה אינו מרגיש את הפעולה.

לאחר הכנסת הבלון לקיבה הוא ממולא בחלקו הראשון בתמיסה פיזיולוגית ובחלקו השני באוויר באמצעות צינורית המחוברת לבלון. לאחר המילוי מוציאים את הקטטר והבלון צף בחופשיות בחלל הקיבה. משך הפעולה בין 15-20 דקות. לאחר הפעולה נדרשת השגחה קצרה בחדר ההתאוששות. הבלון נישאר בקיבה למשך 6 חודשים ובסופם הוא מוצא באותה דרך שבה הוכנס, כאשר מעבירים קטטר אשר מוחדר לתוך הבלון וגורם לניקובו ולהתרוקנותו. לאחר מכן הבלון נתפס באמצעות מלקחיים ומוצא מן הגוף.

מהן תופעות הלוואי של השימוש בבלון?

תופעות הלוואי השכיחות לאחר החדרת הבלון הן בחילות והקאות למשך מספר ימים. ניתן להקל על התופעות על-ידי נטילת תרופות מתאימות. כמו כן, ייתכנו תופעות לוואי וסיבוכים כמו במהלך כל פעולה אנדוסקופית.

כיצד מתנהל אורח החיים לאחר הכנסת הבלון?

השינוי החשוב ביותר הוא התזונה. מטופל שעבר הכנסת בלון מרגיש תחושת שובע מהר יותר וכך הוא אוכל פחות. באופן עקרוני ניתן לאכול הכל, תוך כדי שמירה על הכללים המנחים שניתנו על ידי  הצוות המלווה. כל התהליך החל מפגישת הייעוץ הראשונית, דרך הכנסת הבלון ועד לשלב המעקב — מלווה על ידי הצוות המקצועי, שתפקידו לסייע למטופל לרכוש הרגלי אכילה נכונים ותזונה נכונה.

לאחר הוצאת הבלון הקיבה חוזרת לקדמותה וזאת לאחר שנרכשו הרגלי תזונה נכונים ובריאים יותר, שיוכלו לשמש את המטופל בהמשך וכך תישמר הן הירידה במשקל והן הבריאות לאורך שנים.