• Иврит
  • Русский

גילוי מוקדם של סרטן המעי

הקדמה, החשיפה למזון מתועש ולאורח חיים לחוץ ונטול פעילות גופנית, הם ממרכיביה של כול מחלה כמעט, לרבות מחלות הסרטן. יש חשיבות ראשונה במעלה במניעת מחלות וכן בגילוין המוקדם.

הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס גובר עם עליית הגיל, לכן ההמלצה לכול בני החמישים ומעלה לעבור בדיקת קולונוסקופיה שמטרתה לגלות גידולים או פוליפים העלולים להעיד על התפרצות עתידית של המחלה. אבל לא רק בני החמישים ומעלה מתבקשים לבצע הבדיקה אלא גם אנשים שלהם רקע משפחתי מדרגה ראשונה של מחלות כמו סרטן המעי הגס, קוליטיס כיבית או דלקת המעי הגס בעקות מחלת קרון.

בנוסף מומלץ לערוך בדיקת דם סמוי היכולה גם כן להעיד על הימצאות המחלה, אם כי יש לומר בהסתייגות, שלא כול מציאת דם סמוי מעידה על הימצאות סרטן המעי הגס. דם סמוי יכול להיות גם דימום של טחורים וכדומה.
האם המחלה שכיחה יותר בקרב גברים? ובכן המחלה שכיחה בקרב גברים ונשים כאחד אם כי שכיחות המחלה נמצאת בקרב גברים בכול העולם בכ-25% יותר מאשר בנשים, שאצלן סוג סרטן זה נמצא במקום השני אחרי סרטן השד.

הסטטיסטיקה מציגה נתונים מדאיגים של התפרצות המחלה בקרב כמיליון מאתיים איש בעולם ו- 610.000 מקרי מוות מדי שנה. בארה»ב למשל, דווח על ירידה במקרי המוות בעקבות התוכניות למניעת סרטן המעי הגס והגילוי המוקדם המאפשר החלמה מהירה ברוב המקרים. לעומת ארה»ב באסיה ובארצות כמו ספרד מדווח על עלייה בתחלואה.

אין ספק שסרטן זה הינו פועל יוצא של חברת השפע המודרנית המציעה הרבה ג’נק פוד – אוכל נטול סיבים ותאית, הרבה בשר אדום והרבה שומנים רוויים.

יש לציין שלמחלת סרטן המעי הגס אין סימפטומים מקדימים בשלבים הראשונים, אלא רק מאוחר יותר והם: שינויים בהרגלי היציאה בשירותים, דם טרי, כאבי בטן תחתונה וירידה במשקל.

מה זה קולונוסקופיה?

בדיקה שבה מוחדר לפי הטבעת צינור גמיש שיש בתוכו סיבים פיברואופטיים שמעבירים אור המוחזר דרך צ’יפ אלקטרוני המאפשר לראות את המעיים על גבי מסך. במידה ומזהים פוליפ חשוד הרופא כורת אותו בו במקום ולוקח דגימה ממנו לבדיקת מעבדה. הבדיקה נעשית בטשטוש ועורכת כרבע שעה בלבד. לפני הבדיקה יש להיערך במשך שלושה ימים ולנקות את המעיים על פי הוראות שניתנות מראש. מדובר על דיאטה נטולת סיבים, שתייה מרובה וחומרים שמרוקנים את המעיים.