התקשרו עכשיו: 08-6290901 | הכנה לבדיקות

הסרטן שנדד לצעירים והדרך היעילה לאבחן אותו

עד לא מזמן נחשב סרטן המעי הגס לנחלתם של בני ה־70 פלוס. אבל בשנים האחרונות, בכל העולם, יש יותר ויותר מקרים של חולים צעירים. הבעיה: רובם לא נבדקים כי הם לא חושדים שמדובר בסרטן

רותם אליזרע פורסם:  18.03.18 , 09:30  YNET

מיכל (השם המלא שמור במערכת), תושבת המרכז, בת 45, נשואה ואם לארבעה, הגישה באחרונה תביעה נגד קופת החולים שלה והגסטרואנטרולוג שטיפל בה. לטענתה, למרות שהתלוננה במשך שנים על כאבי בטן, הוא סירב לשלוח אותה לבדיקת קולונוסקופיה וטען שיש לה טחורים, כשבפועל, הסיבה לכאב הייתה גידול סרטני ממאיר במעי הגס.

לפי התביעה, בשל האיחור הרב באבחון נאלצה מיכל לעבור ניתוח רחב היקף באופן דחוף, ולהתחיל אחריו טיפול כימותרפי, טיפול הקרנתי ובדיקות מעקב מרובות, ועד היום היא נאלצת להתמודד עם טיפולים ארוכים וקשים.

הסיפור של מיכל אינו חריג, יותר ויותר צעירים שסובלים מתסמינים של סרטן המעי הגס ופונים לרופא שלהם, לא נשלחים לביצוע בדיקות לגילוי המחלה. לרגל חודש המודעות לסרטן המעי הגס קוראים המומחים לצעירים לגלות יותר מודעות למחלה ולהתעקש לעבור בדיקות כשמופיעים הסימנים המחשידים.

על פי נתוני משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2015 אובחנו 3,016 מתושבי ישראל כחולים בסרטן המעי הגס והחלחולת. שיעורי התחלואה והתמותה ממנה עולים מאוד החל מגיל 60, ומגיעים לשיא אצל בני 75 ומעלה. אבל בשנים האחרונות מתברר שהמחלה שאפיינה בעבר את בני הדור השלישי הופכת נפוצה גם בקרב צעירים וצעירות.

לא נבדקים

על פי ההנחיות של משרד הבריאות בישראל, מומלץ לגברים ונשים בגילי 75־50 לעבור כל שנה בדיקת דם סמוי בצואה על מנת לאתר סימנים מקדימים למחלה. למרות זאת, פחות ממחצית מהאוכלוסייה בגיל הרלוונטי מקפידה על ביצוע הבדיקות באופן שגרתי.

מה לגבי הצעירים יותר? "הנתונים הסטטיסטיים במדינות המערביות מצביעים על עלייה מדאיגה בשכיחות סרטן המעי הגס אצל צעירים וצעירות, הרבה מתחת גיל חמישים", אומר פרופ' ישי לכטר, רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה בבית חולים רמב"ם בחיפה. "בקרב אלו שבני המשפחה שלהם מדרגה ראשונה חלו בסרטן המעי הגס יש צורך להיבדק בקולונוסקופיה כבר מגיל 40, אבל בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים רבים שמצביעים על עלייה בשכיחות המחלה גם בין בני 30 ו־40 ללא רקע של מחלה אצל קרובי המשפחה".

במדינות מערביות מובילות התפרסמו בשנים האחרונות מחקרים שמצביעים על עלייה דרמטית בשכיחות סרטן המעי הגס בין הצעירים. בארה"ב מדדו עלייה של 1.6% בכל שנה בעשר השנים האחרונות לעומת ירידה בשכיחות המחלה אצל בני 50 ומעלה. דווקא בקרב אלו שנולדו אחרי שנת 1990 מסתמנת עלייה לא מוסברת בשכיחות המחלה. באוסטרליה וגם בניו־זילנד דיווחו על 7.5% צעירים מכלל החולים.

לא רק הגיל מהווה גורם סיכון לחלות בסרטן המעי הגס. גם השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית הם גורמי סיכון. מעשנים – נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן לאורך כל מערכת העיכול. גם צריכת כמויות גדולות של בשר אדום גורמת לשחרור חומרים מסרטנים למערכת העיכול. אכילת בשר מעובד ומשומר כמו נקניקים ונקניקיות גם כן מגדילה את הסיכון.

גיא שטרן ז"ל סיים תואר ראשון במשפטים וניהל משרד תיווך בזכיינות בבנימינה. לפני חמש שנים, בגיל 28, שבוע אחרי הולדת בתו אלונה, הוא התחיל לסבול מכאבי בטן ובחילות. בהתחלה הוא ניגש לרופא המשפחה כי חשש להדביק את התינוקת. "בבדיקה אמרו לנו שהוא סובל מלחץ בגלל הלידה ויש לו וירוס במערכת העיכול", מספרת אלמנתו, רונה. "אחרי מספר ימים של מנוחה התחושה עברה, אך מספר שבועות חלפו והבחילות חזרו. גיא הופנה למספר בדיקות, פעם אחת הוא אפילו נשלח לבדיקה כללית בבית החולים, אבל לא נמצא המקור לכאבים".

חודשיים וחצי אחרי הפנייה הראשונה הגיע גיא לרופא המשפחה וביקש הפניה לרופא גסטרו, שהמליץ לערוך בדיקת קולונוסקופיה. בבדיקה נתגלה פוליפ גדול, ולאחר צילום סי־טי התברר שהוא כמעט גרם לחסימת מעי מלאה.

שבוע אחר כך עבר גיא ניתוח מעקף במעי הגס והתחיל בטיפולי כימותרפיה והקרנות. "גיא היה אופטימי ורצה יותר מכל להחלים ולנצח את המחלה הארורה", משחזרת רונה, "בחודשים האחרונים לחייו גיא קיבל החלטה שהוא יעשה כל מה שהוא יוכל. בין הטיפולים הוא החליט לטוס לניו־יורק עם חבר. אני לא יכולתי להצטרף כי הייתי בחודש השביעי להיריון. הוא לא השלים באף שלב עם מצבו הבריאותי, למרות שתמיד אמר כי הוא מעדיף לחיות 30 שנים טובות מאשר חיים שלמים בבינוניות".

גיא הותיר אחריו שני ילדים – אלונה ועידו. מאז מותו, רונה ממליצה לצעירים שלא מרגישים טוב להתעקש להיבדק "בלי לחשוב פעמיים, וגם אם הרופא לא ממהר להפנות לבדיקות לדרוש את הבדיקה. לא להיות שאננים, גילוי מוקדם חוסך סבל והתמודדות קשה".

עקב השכיחות הנמוכה יחסית בהופעת סרטן המעי הגס בקרב צעירים, במקרים רבים האבחון נעשה מאוחר, לעיתים מאוחר מדי, ואז סיכויי ההחלמה נמוכים. כל המחקרים הקליניים שבוצעו קבעו שאבחון המחלה בשלב מוקדם מגדיל את סיכויי ההחלמה. על פי הנתונים, כ־60% מכלל החולים מחלימים מסרטן המעי הגס.

"הגישה לטיפול חייבת להשתנות. רופאי המשפחה צריכים להיות מודעים לסיכון ולהפנות מיידית לקולונוסקופיה את המטופלים הצעירים המדווחים על תסמינים חשודים", אומר פרופ' לכטר. אלא שאין עדיין בשום מדינה, גם לא בישראל, המלצות רשמיות להוריד את הגיל שבו מתחילים בבדיקות סקר, מה שמחייב גם את הצעירים וגם את הרופאים להיות ערניים ולפעול במהירות.

"כשגילינו את המחלה זה כבר היה מאוחר מדי. יום אחד חזרתי הביתה והיו לשי כאבי בטן נוראים", מספרת גלי דדון, שבעלה שי נפטר מהמחלה. "שנה לפני שקיבלנו את האבחנה שי התלונן על כאבי בטן וירידה במשקל, אבל לא ייחסנו לזה חשיבות. כמה חודשים קודם לכן פתחנו בית קפה. השקענו את הזמן שלנו בפתיחתו, היה לחץ, לא העלינו על דעתנו שמדובר בסרטן".

גלי מצאה את שי שרוע על הספה, מתפתל וצורח מכאבים. "פנינו למוקד החירום", היא מספרת, "הוא קיבל זריקת הרגעה ולמחרת ביצע בדיקות דם. הרופא בקופת החולים נדהם מהתוצאות והפנה אותנו לחדר מיון". בבית החולים תל־השומר החליטו לבצע בדיקת קולונוסקופיה לאחר שנמצאו בצילומי הסי־טי תוצאות חריגות. "ואז הודיעו לנו שזה גידול ממאיר בשלב 4 של סרטן המעי הגס", מספרת גלי. "היינו די בהלם".

שי עבר מספר ניתוחים בבטן על מנת לנסות להסיר חלקים מהגידול. בשלב מסוים נרשמה נסיגה של המחלה ושי וגלי הצליחו להיכנס להיריון. "בראש שלי היה ששי יצליח להתגבר על זה ויש לנו עוד הרבה שנים יחד", היא אומרת. אבל למרבה הצער, חצי שנה לאחר שגלי נכנסה להיריון נרשמה הידרדרות במצבו למרות הטיפולים שקיבל. "שי עבר ניתוח נוסף ותופעות הלוואי של התרופות הכימיות והביולוגיות השפיעו עליו בצורה קשה. אבל ההיריון מילא אותו באושר וזה נתן לו עוד כוח להמשיך", אומרת האלמנה.

למרות ניסיונות טיפול נוספים, הגוף שלו לא הצליח להחזיק מעמד. שנה וחודשיים לאחר לידת בתו הבכורה – שי נפטר מסרטן המעי הגס. "הספקנו להגשים עוד קצת חלומות, קנינו את הג'יפ שהוא רצה ויצאנו לטייל בידיעה שזה הסוף של החיים. שי נלחם עד הסוף. המעי שלו נחסם כמעט לחלוטין ולא ניתן היה לנתח יותר. אנחנו נופלים מחוץ לסטטיסטיקה. שי היה צעיר, בריא ובלי היסטוריה משפחתית של תחלואה בסרטן המעי הגס.

"זה כמו תאונה. אתה עובר ברחוב ובטעות נכנס בך אוטובוס. אתה לא מצפה שכל החיים שלך יתהפכו. אתה לא מצפה שגבר בן 26 יקבל סרטן של גבר בן 60", אומרת גלי, שכמו רונה קוראת לצעירים לא להסס: "אם יש לכם סימנים מחשידים, לכו להיבדק. אל תתמהמהו".

"אנשים שמתגלים אצלם סימנים חשודים, צריכים לפנות לרופא המשפחה ובמקביל לבדוק את ההיסטוריה המשפחתית ולהכיר את כל גורמי הסיכון האישיים", אומר ד"ר שלמה לבקוביץ, יו"ר עמותת צו מניעה הפועלת להעלאת המודעות לבדיקת קולונוסקופיה למניעת סרטן המעי הגס.

הסברים שאתם צעירים מדי לחלות בסרטן המעי הגס: אם יש תסמינים, חייבים להיבדק. אם קיבלתם הפניה לבדיקת קולונוסקופיה – אל תדחו ואל תדחיקו. הבדיקה נמשכת כ־20 דקות ונעשית בטשטוש ללא כאב. הסיכון נמוך מאוד, במיוחד אצל נבדקים צעירים. אל תתעלמו מהתסמינים המחשידים רק בגלל שאתם צעירים. החיים שתצילו הם החיים שלכם".

מתי צעירים צריכים לעבור קולונוסקופיה?

שינויים בהרגלי ההפרשות: אנשים שסובלים שבועות משלשולים או מעצירות חייבים בדיקה. יש לדעת כי הגידול עלול לחסום את המעי הגס באופן חלקי, ואז יש צורך לעשות צרכים לעיתים תכופות, או שהיציאות מימיות. תדירות היציאות הנורמלית נעה בטווח של בין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע.

הימצאות של דם טרי בצואה היא סימן בעייתי, והחשד מתגבר כשסובלים גם מעייפות, מה שמצביע כנראה על אנמיה (חוסר בכדוריות דם אדומות) כתוצאה מאיבוד דם מסיבי. גם תוצאה חיובית בבדיקת דם סמוי מחייבת לעבור בדיקת קולונוסקופיה בהקדם.

חולשה מתמשכת, ירידה מהירה במשקל, כאבי בטן ממושכים – כולם תסמינים מחשידים.